Διενέργεια ελέγχων σε επιθεωρητές ενέργειας

Διενέργεια ελέγχων σε επιθεωρητές ενέργειας

Σύμφωνα  με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υ.Π.Ε.Κ.Α. σήμερα, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας βρέθηκαν κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

Την περασμένη εβδομάδα, από 15 έως 19 Απριλίου 2013, κλιμάκιο Επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), διενήργησε επιτόπιους ελέγχους σε κτίρια, για τα οποία έχουν εκδοθεί Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), στη Θεσσαλονίκη, τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, το Πολύκαστρο Κιλκίς και τη Μεθώνη Πιερίας.

Από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα από τη νεοσύστατη υπηρεσία, έχει διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά έντεκα ιδιωτών Ενεργειακών Επιθεωρητών, οι οποίοι είτε παραβίασαν ασυμβίβαστα ή/και ανέγραφαν ανακριβή ενεργειακά στοιχεία στα ΠΕΑ, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σημαντικά αλλοιωμένη η ενεργειακή κατανάλωση των επιθεωρούμενων κτιρίων. Στους παραβάτες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, που κυμαίνονται από πρόστιμο ύψους 500 ευρώ έως αφαίρεση της δυνατότητας διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων για ένα έτος σε συνδυασμό με χρηματικό πρόστιμο έως 2.000 ευρώ.

Η ΕΥΕΠΕΝ θα συνεχίσει εντατικά τους ελέγχους της, τόσο μέσω των στοιχείων που υποβάλλουν οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές στο Αρχείο Επιθεώρησης Κτιρίων, όσο και με αυτοψίες σε κτίρια, με σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού της ενεργειακής πιστοποίησης των κτιρίων και την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών για λήψη υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και χωρίς καμία διάθεση να δικαιολογήσουμε τους συναδέλφους σε περίπτωση που υπήρξε σκόπιμη παραποίηση στοιχείων με σκοπό το κέρδος, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης. Το υπουργείο μας ζητάει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, θέλοντας ταυτόχρονα να κρατήσει πολύ χαμηλά το κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού και συνεπώς και την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή.

Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε με ένα χαμηλό κόστος, το κτίριο να κατατάσσεται σε μια ενεργειακή κατηγορία με βάση κάποιες πολύ βασικές παραμέτρους, όπως την χρονολογία και τον τρόπο κατασκευής και από εκεί και πέρα εάν ο ιδιοκτήτης πιστεύει ότι το κτίριο μπορεί να καταταχθεί σε καλύτερη κατηγορία, να ζητάει από τον ενεργειακό επιθεωρητή να του κάνει πλήρη και λεπτομερή μελέτη, την οποία όμως θα πληρώνει και ανάλογα.