Λήξη προθεσμίας για υπαγωγή στο Ν.4014/11 περί αυθαιρέτων

Λήξη προθεσμίας για υπαγωγή στο Ν.4014/11 περί αυθαιρέτων

Λήγει σήμερα οριστικά, μετά από σχεδόν 2 χρόνια, η προθεσμία υποβολής νέας δήλωσης για υπαγωγή στο Ν.4014.

Με σημερινή του ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι θα θεωρούνται εκπρόθεσμες όσες δηλώσεις δε συνοδευτούν από πληρωμή  του Τέλους Υπαγωγής (Παράβολο) με ημερομηνία το αργότερο μέχρι και τις 31/05/2013.

Πρόκειται για ένα νόμο πολύ προχειρογραμμένο που μάλλον μοναδικός του στόχος ήταν η άμμεση είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από τους ιδιοκτήτες-πελάτες.

Με την είδηση της απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, η οποία ήρθε μερικές μέρες πριν από τη λήξη του νόμου, (μόνο η είδηση, γιατί η απόφαση δεν έχει άρθει ακόμα…. μάλλον σκόπιμα), βρεθήκαμε σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στους πελάτες μας αφού έπρεπε να τους συμβουλεύσουμε για το τι πρέπει να κάνουν.

Από τη μια με βάση το νόμο, όποιος δε δηλώσει κάποιον αυθαίρετο χώρο μέχρι και σήμερα, αυτός κρίνεται άμμεσα κατεδαφιστέος. Από την άλλη όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να κρίνεται άκυρη και παράνομη από την απόφαση του ΣτΕ και να πρέπει να επιστραφούν χρήματα πίσω, τα οποία πολύ αμφιβάλλουμε αν βρίσκονται πια στα ταμεία της χώρα μας.

Μόνη πιθανή διέξοδος, ο νέος νόμος περί αυθαιρέτων που αναμένεται τους επόμενους μήνες και με βάση δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ (02/05/2013), θα είναι συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ και θα ρυθμίζει και όλα τα θέματα μεταφοράς από τον ένα νόμο στον άλλο.

Το προσχέδιο αυτού του νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα μας.