Αφού τελειώσει η εκσκαφή, καλό είναι να ρίξουμε μια στρώση σκυροδέματος καθαριότητας, η οποία είναι άοπλη και συνήθως έχει πάχος περίπου 10 εκ., ώστε αφενός να γίνει ευκολότερα η χάραξη της θεμελίωσης και αφετέρου να μην έρχονται σε επαφή με το χώμα οι οπλισμοί της θεμελίωσης. Η κατασκευή του φέροντα οργανισμού, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη φάση της κατασκευής, με τη μόνωση (και κυρίως την υγρομόνωση) να είναι η μόνη φάση που μπορεί να τη συναγωνιστεί σε σπουδαιότητα. Κι αυτό γιατί πιθανά λάθη και παραλείψεις κατά τη διάρκεια κατασκευής του φέροντα οργανισμού, έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια, την αντοχή και τη διάρκεια ζωής όλης της κατασκευής και δυστυχώς διορθώνονται πολύ δύσκολα. Από την άλλη, επειδή πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη εργασία, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει ή να προσέξει ο κάθε ιδιοκτήτης, παρά μόνο μια σωστή και ψύχραιμη (χωρίς το οικονομικό να είναι το μοναδικό κριτήριο) επιλογή μηχανικού και εργολάβου κατασκευής του φέροντα οργανισμού.
Υπάρχουν αρκετά είδη φέροντα οργανισμού, με τα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας να είναι το οπλισμένο σκυρόδεμα και η φέρουσα τοιχοποιϊα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος τα μεταλλικά κτίρια (μιλάμε πάντα για χρήση κατοικίας, γιατί για βιομηχανική χρήση έχουν πολύ εκτεταμένη εφαρμογή), καθώς επίσης και τα ξύλινα. Αρκετά πιο σπάνια, επιλέγεται η σύμμικτη κατασκευή φέροντα οργανισμού (δηλαδή συνήθως υποστυλώματα και δοκάρια από δομικό χάλυβα και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα), αν και παρουσιάζει πολύ σημαντικα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους άλλους τύπους. Τέλος, υπάρχει και ένας νέος σχετικά τρόπος κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα χρησιμοποιόντας έτοιμα μονωμένα καλούπια που ονομάζεται Insulated Concrete Forms ή ICF και στην ουσία πρόκειται για φέρουσα τοιχοποιϊα από οπλισμένο σκυρόδεμα, με πολύ καλές αντισεισμικές (κυρίως μέχρι διώροφα) και θερμομονωτικές επιδόσεις.
Για το οπλισμένο σκυρόδεμα, αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι είναι ένας τρόπος κατασκευής με αρκετές αβεβαιότητες και η επίβλεψη του μηχανικού θα πρέπει να είναι πολύ σχολαστική σε όλες τις φάσεις. Αντίθετα με ότι συνήθως συμβαίνει, καλό θα είναι να αποφεύγεται η τοποθέτηση της θερμομόνωσης του φέροντα οργανισμού κατά τη φάση σκυροδέτησης, ώστε να εξετάζεται μετά το ξεκαλούπωμα η επιφάνεια των υποστυλλωμάτων για τυχόν ατέλειες σκυροδέτησης και να επιδιορθώνονται όπου απαιτείται. Επιπλέον της επίβλεψης του μηχανικού, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα καλούπια (κυρίως των υποστυλλωμάτων αλλά και των δοκών) είναι απολύτως καθαρά κατά τη φάση της σκυροδέτησης, απαλλαγμένα από ξένα σώματα όπως πακέτα από τσιγάρα, κομμάτια φελιζόλ ή ακόμα και πλαστικές σακούλες. Προσοχή επίσης χρειάζεται κατά τη διάρκεια της σκυροδέτησης να μην προστεθεί νερό στο σκυρόδεμα μέσα στη βαρέλα, καθώς αλλιώνει τη σύνθεσή του και κατά συνέπεια την αντοχή του. Η άποψη του χειριστή ότι “έτσι κυλάει καλύτερα το μπετό” είναι παντελώς λανθασμένη και επικίνδυνη. Τέλος, η λήψη δοκιμίων από εξειδικευμένο άτομο, σύμφωνα με τις οδηγείες του μηχανικού σας, δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά υποχρέωση του ιδιοκτήτη, με μοναδικό σκοπό την προστασία της περιουσίας του και την ασφάλειά του.
Με τον όρο φέρουσα τοιχοποιία συνηθίζεται να εννοούμε τον φέροντα οργανισμό από λιθοσώματα (κοινώς πέτρινα σπίτια). Είναι ένας τρόπος κατασκευής πολύ διαδεδομένος τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας, αλλά πλέον η πέτρα έχει αντικατασταθεί από τα διάφορα είδη τούβλων, τα οποία λόγω της βιομηχανοποιημένης και ελεγχόμενης παραγωγής τους, παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή πέτρα. Όταν είναι επιθυμιτό, η εμφάνιση πλέον του πέτρινου κτιρίου πετυχαίνεται με επένδυση πέτρας. Τα πιο συνηθισμένα είδη τούβλων που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη φέρουσα τοιχοποιία είναι οι οπτόπλινθοι, οι τσιμεντόλιθοι (συνήθως για πρόχειρες κατασκεύες) καθώς και τα τούβλα από αφρομπετόν, τύπου ALPHABLOCK ή YTONG. Γεγονός πάντως είναι, ότι δε συνηθίζεται στη χώρα μας πλέον αυτός ο τρόπος κατασκευής, κυρίως λόγω του ότι δεν ενδείκνυται αντισεισμικά για κατασκεύες με παραπάνω από έναν όροφο.
Τα μεταλλικά κτίρια έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια, έναντι των μπετονένιων, για χρήση κατοικίας και οι λόγοι είναι κυρίως η ταχύτητα κατασκευής και το μειωμένο κόστος σε σχέση με το οπλισμένο σκυρόδεμα. Χρειάζεται πολύ πιο εξειδικευμένο συνεργείο κατασκευής και η ενεργή συμμετοχή του μηχανικού στη μελέτη εφαρμογής, η οποία στην Ελλάδα συνηθίζεται να εκπονείται από την εταιρία κατασκευής του φέροντα οργανισμού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Όλοι οι υπόλοιποι τύποι του φέροντα οργανισμού που αναφέρονται παραπάνω, έχουν σαφώς πολύ λιγότερες αβεβαιότητες, αλλά λόγω του ότι απαιτούν αρκετά εξειδικευμένες γνώσεις, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο συνεργείο ή εταιρία με αποδεδειγμένη εμπειρία στο χώρο.