Συνήθως μετά την κατασκευή της τοιχοποιίας, ακολουθεί  η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ενώ κάποιες αναμονές και προβλέψεις πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψη ήδη από τη φάση της κατασκευής του φέροντα οργανισμού. Η θεμελιακή γείωση και η σύνδεσή της με όλους τους πίνακες της οικοδομής, τα κουτιά από τα φωτιστικά στα μπαλκόνια καθώς και οι πλαστικοί σωλήνες μέσα από τους οποίους θα περάσουν αργότερα τα καλώδια, είναι στοιχεία της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης τα οποία θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί από τη φάση της σκυροδέτησης του φέροντα οργανισμού.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το πρώτο σημαντικό στάδιο είναι να γίνει μια συνάντηση του μελετητή με τον ιδιοκτήτη, πριν καν αρχίσει η μελέτη του έργου, ώστε να ενημερώσει από τη μια ο ιδιοκτήτης τον μελετητή για τις ανάγκες και τις σκέψεις που έχει και από την άλλη να ενημερωθεί από τον μελετητή για τις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο και τις διαφορετικές επιλογές που μπορεί να έχει. Οι ανάγκες ενός σπιτιού σε πρίζες, διακόπτες, ηλεκτρικές συσκευές, κλιματισμό, θέρμανση, αυτοματισμούς, συναγερμό, τηλέφωνο, διαδίκτυο, τηλεόραση (αναλογική, ψηφιακή ή καλωδιακή) κλπ, είναι μεγάλες και ο ιδιοκτήτης συνήθως δεν δίνει μεγάλη σημασία στο να ενημερωθεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα να αμελούνται προβλέψεις με πρόσθετο κόστος εφαρμογής των αντίστοιχων συστημάτων εκ των υστέρων.

Αφού λοιπόν γίνει μια σωστή μελέτη, με βάση τις ανάγκες (σημερινές και μελλοντικές) του ιδιοκτήτη, έρχεται η ώρα της κατασκευής. Εδώ υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες καλής κατασκευής που θα πρέπει να προσέξετε ώστε να μην προκύψουν κατασκευαστικά και λειτουργικά προβλήματα στο μέλλον. Ο βασικότερος κανόνας από όλους είναι ότι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση θα πρέπει να ακολουθεί μια σαφή και “τακτοποιημένη” πορεία στους τοίχους του σπιτιού, με κάθετες μεταξύ τους, οριζόντιες και κατακόρυφες οδεύσεις, και ποτέ διαγώνιες, ώστε να είναι εύκολο να προβλεφθεί η θέση των καλωδίων όταν πλέον ο τοίχος θα έχει σοβατιστεί. Το αναφέρουμε παρότι ακούγεται αυτονόητο, γιατί το έχουμε συναντήσει και έχουμε πέσει από τα σύννεφα.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία στη σωστή τοποθέτηση της εγκατάστασης στον τοίχο, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στο μέλλον, π.χ. μετά από ένα σεισμό. Έτσι, σε μια σωστή εγκατάσταση πρέπει να αποφεύγονται τα περιττά σκαψίματα των τοίχων, που χωρίς λόγο τραυματίζουν ακόμα και τη στατικότητα της τοιχοποιίας, ειδικά όταν καταστρέφεται το σφήνωμά της (η τελευταία σειρά τούβλων που τοποθετείται διαγωνίως κάτω από το δοκάρι ή την πλάκα) και ασφαλώς όλα τα σκαψίματα θα πρέπει να λασπωθούν επαρκώς και επιμελώς ώστε να αποκατασταθεί η αντοχή της τοιχοποιίας. Εννοείται ότι το σκάψιμο σε στοιχεία του φέροντος οργανισμού (κολώνες, δοκάρια) απαγορεύεται επίσης.

Τέλος, σας προτείνουμε, όταν τελειώσει η εγκατάσταση να αποτυπωθεί λεπτομερώς η τελική της μορφή (είτε με σχέδιο as build, είτε να φωτογραφηθεί) ώστε να αποφύγετε στο μέλλον περιττά σκαψίματα για επεμβάσεις, αλλά και πιθανά ατυχήματα κατά την διάρκεια άλλων εργασιών.